Tahakkuk, Tahsilat muhasebeleştirme ve Tahakkuk, Tahsilat Düzeltme muhasebeşeltirme işlemlerinin yapıldığı ekrandır.
Muhasebeleştirme İşlemi
Genel olarak gün sonunda yapılmış bütün tahsilat, tahakkuk, tediye ve düzeltme işlemlerinin muhasebeleştirilmesi için kullanılır. İşlem tarihi seçildikten sonra ve işlem türü(Tahakkuk Muhasebeleştir, Tahsilat Muhasebeleştir, Tahakkuk Düzeltme, Tahsilat Düzeltme, Tediye Muhasebeleştir) alanı aktif hale gelir.
İşlem Tarihi seçildikten sonra,
Toplu Muhasebeleştirme – İşlem Türü Aktif
İşlem türü comboboxından ilgili işlem türü seçildikten sonra Tahsilat Şekli ve Hareket Türü comboboxları aktif hale gelir.
İşlem Türü seçildikten sonra,
Toplu Muhasebeleştir – Tahsilat Şekli ve Hareket Türü Aktif
Tahsilat Şekli comboboxından Vezne veya Banka seçimleri yapılır. Hareket Türü comboboxından Kaydiye, Yıllık, Munzam, Aidat Farkı, Belge, Hizmet, Harç, Hizmet Tescil ve Yapılandırma seçimleri tekli veya çoklu yapılır. Örneğin aynı anda Kaydiye, Yıllık, Munzam hareket türü seçilerek diğer türlerden ayrı olarak muhasebeleştirme işlemi yapılabilir. Tahsilat Şekli vezneyken hareket türü tekli veya çoklu seçildikten sonra “İşlemi Yap” butonu vasıtası ile muhasebeleştirme işlemi gerçekleşir ve Hareket Türü comboboxında muhasebeleştirilmiş olan seçenekler listeden çıkarılır. Tahsilat Şekli banka ise muhasebeleştrime işlemi yapıldıktan sonra Hareket Türü comboboxındaki seçeneklerde revize işlemi gerçekleşmez. Tekrar tekrar aynı hareket türünde farklı tahsilatların muhasebeleştirilmesi yapılabilir çünkü banka işlemleri vezne kapansa bile devam eder. İlgili işlem türleriyle alakalı muhasebeleştirme işlemi gerçekleştikten sonra ekran altında listelenecek muhasebeleştirme fişlerinden seçim yapılarak “Fiş Görüntüle” butonu ile görüntüleme işlemi ve muhasebeleştirilmiş fişin dökümünün alınabilmesi sağlanır.
Ekranda görünen Aidat Hesap Kodu Birleştir, Hizmet Hesap Kodu Birleştir, Tescil Hesap Kodu Birleştir, Belge Hesap Kodu Birleştir ve Harç Hesap Kodu Birleştir kontrol kutucukları oluşturulucak olan muhasebe fişlerinde aynı hesap kodlarının birleştirilip tek bir kalemde gösterilmesini sağlar. Eğer işareti kaldırılırsa aynı fişte ayrı kalemler halinde gösterim işlemi olacaktır.
“Temizle” butonu ile muhasebeleştirilmiş hareket türlerinin listelenmiş fişlerinin ekrandan temizlenemsi sağlanır. İşlem Tarihi ve İşlem Türü alanlarında temizlenme olmaz.