Muhasebe Hesabı İlişkilendirme

Tahsilat ve tahakkukun muhasebeleştirilmesi için hesap kodlarıyla ilişkilendirildiği ekrandır. Bu ekrandaki tanımlamalar yalnızca bir kez yapılacaktır.

muh. hesap iliskMuhasebe Hesabı İlişkilendirme

Ekle

 “Ekle” butonu tıklanarak açılan ekrandan tahakkukların ve tahsilatların muhasebeleştirilmesi sürecine gidilir.

“Ekle” butonu tıklandıktan sonra,

hesap ilis tanimTahakkuk/Tahsilat Hesap İlişki Tanım

Açılan Tahakkuk/Tahsilat Hesap İlişki Tanım ekranında “İşlem Türü” seçimi ilişkilendirmenin şeklinin belirleneceği alandır,  diğer alanlar işlem türü seçimine göre veri girişi opsiyonları açısından değişim gösterirler. Veri girişleri veya seçimleri yapıldıktan sonra, “Kaydet” butonu ile kayıt işlemi gerçekleşir. İşlem Türü Tahakkuk, Tahsilat, Düzeltme, Gecikme Zammı ve Emanet Hesabı olarak seçilebilir. Tahakkuk Tipi Kaydiye, Yıllık, Munzam, Aidat Farkı, Harçlar, Belge ve Hizmet olarak seçilebilir.

Not: Tahakkuk Türü: Kaydiye/Yıllık seçildiğinde İşlem Adı: Derece gelir. Tahakkuk Türü: Munzam/Aidat Farkı seçildiğinde, İşlem Adı alanı görünmez olur. Tahakkuk Türü: Harçlar seçildiğinde İşlem Adı: Harç Takip sisteminden harçlar çekilir. Tahakkuk Türü: Belge Seçildiğinde, İşlem Adı: sistemde tanımlanmış belgeler gelir. Tahakkuk Türü: Hizmet seçildiğinde, İşlem Adı: sistemde tanımlanmış hizmetler gelir.

Not: İşlem Türü: Gecikme Zammı seçildiğinde İşlem Adı alanı görünmez duruma gelir.

 Borç Hesap Kodu / Alacak Hesap Kodu / Geçmiş Yıl Borç Hesap Kodu / Geçmiş Yıl Alacak Hesap Kodu

Veri girişi sırasında otomatik tamamlanabilen alandır. İşlem Türü Tahakkuk olduğu zaman Borç ve Alacak hesap kodlu alanlarıyla birlikte eğer daha önceki cari dönemlerde kullanılan başka borç ve alacak hesap kodu alanları varsa, Geçmiş yıl Borç/Alacak hesap kodu alanlarına veri girişi yapılır. Yoksa bu alanlara veri girişi yapılması zorunlu değildir. İşlem Türü Tahsilat olduğu zaman Borç alanları görünmez duruma

Geçmiş Yıl Alacak Hesap Kodu ilgili tahakkuk tipinin tahsilatında daha önceden kullanılmakta olan bir hesap kodu varsa, o hesap kodunun bilgisi bu alana girilir. Hesap kodu ya da tanımı girilirken, sistem tarafından kullanıcıya yardımcı olunur ya da hesap kodu bilinmiyorsa artıikonu ile sorgulama yapılır.

artıikonu tıklandıktan sonra,

hesap kodu sorgulaHesap Kodu Sorgulama

Hesap Kodu Sorgulama ekranı ilk açıldığında bütün hesap planı sayfa altında listelenmiş şekilde gelir. Listeden çift tıklayarak yada sayfa üstündeki kriter alanlarına tekli yada çoklu kriter girişi yapılıp sorgulanarak istenen hesap kodu bilgisi Borç/Alacak/Geçmiş Yıl Borç Hesap Kodu/ Geçmiş Yıl Alacak Hesap Kodu alanlarına getirilir.

“Temizle” butonu veri girişi yapılmış kriter alanlarının temizlenmesini sağlar. “Kapat” butonu Hesap Kodu Sorgulama ekranını kapatır.

  • Dağıtım Yapılsın Kutucuğu

Tahsilatta genellikle Belge ve Hizmet tahakkuk tipi seçildiğinde, alacak hesap kodları arasında yüzdesel dağıtım yapılmasını sağlayan kontrol kutucuğudur. Dağıtım işlemi yapılmak isteniyorsa önce ekran üstünden Dağıtım Yapılsın kutucuğu işaretlenip daha sonra “Dağıt” butonun tıklanması gerekir.

“Dağıt” butonu tıklandıktan sonra,

hesap kodu dagitHesap Kodu Dağıtım

Hesap Kodu 1 alanı makbuzda görülecek olan alacak kodunu temsil ediyor, Hesap Kodu 2 alanı ise toplam tahakkuk miktarının paylaştırılacağı diğer hesap kodunu temsil ediyor. Dağıtım Oran 1 alanı Hesap kodu 1 için paylaştırılacak olan yüzde girişi alanını, Dağıtım Oran 2 alanı ise toplam tahakkuk miktarının paylaştırılacağı diğer hesap kodunun yüzdesel paylaşım oranının miktarını temsil ediyor.

Güncelle

Muhasebe Hesap İlişkilendirme listesinden işlem türü seçildikten sonra “Güncelle” butonu ile Tahakkuk/Tahsilat Hesap İlişki Tanım ekranına yönlendirme yapılır.

resimMuhasebe Hesap İlişkilendirme – Güncelle

“Güncelle” butonu tıklandıktan sonra,

güncelHesap İlişki Güncelle

İşlem Türü hariç bütün alanlar değiştirilebilir.

Görüntüle

Muhasebe Hesap İlişkilendirme listesinden işlem türü seçildikten sonra “Görüntüle” butonu ile Tahakkuk/Tahsilat Hesap İlişki Tanım ekranına yönlendirme yapılır.

görMuhasebe Hesap İlişkilendirme – Görüntüle

“Görüntüle” butonu tıklandıktan sonra,

hesap görHesap İlişki Görüntüle

Bu ekranda hiçbir değişiklik yapılamaz; sadece seçilen işlem türünün görüntülemesi yapılır.

Sil

Muhasebe Hesap İlişkilendirme listesinden işlem türü seçildikten sonra “Sil” butonu ile Tahakkuk/Tahsilat Hesap İlişki Tanım ekranına yönlendirme yapılır.

silMuhasebe Hesap İlişkilendirme - Sil

“Sil” butonu tıklandıktan sonra,

hesap silHesap İlişki Sil

Bu ekranda, sistem sağ üst köşedeki “Sil” butonuyla kullanıcıya onay mesajı vererek silme işlemini gerçekleştirir.

“Sil” butonu tıklandıktan sonra,

sil onay

“Evet” butonu tıklandıktan sonra tanımlanmış olan hesap planı ilişkilendirme silinir.

Sorgula

Eklenmiş olan hesap ilişkilerini revize etmek yada ilgili kriter alanlarına veri girişi yapılarak, istenen hesap ilişkilerinin listelenmesini sağlayan ekrandır.

hesap sorgulaMuhasebe Hesabı Planı İlişkilendirme – Sorgula

“Sorgula” butonu tıklandıktan sonra,

filtreHesap İlişki Filtrele

Hesap kodu ilişkilendirme kayıt listesinden, filtreleme yapmak için kullanılır. İşlem Türü, Tahakkuk Türü ya da İşlem adı comboboxlarından tek tek ya da çoklu seçimler yapılarak filtreleme kriterleri genişletilip, daraltılabilir. İlgili kriter seçimleri yapıldıktan sonra “Filtrele” butonu  tıklanması ile hesap kodu ilişkilendirme kayıt listesi revize edilir.