Hesap Planı ekranı, mevzuatta belirlenen hesap grup ve hesaplarına uç hesapların eklenmesi ve değiştirilmesi işlemlerinin yapıldığı menüdür. Daha önceden tanımlanmış hesaplara detay kırılımlarının eklenmesi, güncellenmesi, silinmesi ve sorgulanması işlemleri bu menü adımından yapılmaktadır. Ekran üzerinde Uç Hesap Ekle, Hesap Görüntüle, Hesap Güncelle, Hesap Kopyala, Hesap Sil, Hesap Planı Filtrele, Hesap Ekstresi Al ,Dövizli Hesap Ekstresi Al ve Hesap Özeti işlemleri yer almaktadır. Ayrıca ekran altındaki “Excel’e Çıkar” butonu ile hesap planı dökümü excel dosyasına aktarılıp görüntülenir.
Hesap Planı
Ayrıca, hesap planı listesinden herhangi bir hesap kodunun seçilip üstüne Mouse > sağ tuş tıklaması yapıldığında, Hesap Ekle, Görüntüle, Güncelle, Kopyala, Sil, Hesap Ekstresi Al ve Hesap Özeti seçenekleri olan küçük pencere menüsü açılır.
Hesap Planı Hızlı Menü
Uç Hesap Ekle
Daha önce tanımlanmış hesap gruplarına bir alt kırılım eklemek suretiyle hesap kodu oluşturmaya yarayan butondur.
- Ana hesap ve grup hesaba uç hesap eklenemez.
- Bakiyeli hesaba uç hesap eklenemez.Hesap Kodu Ekle
Hesap Kodu Bilgileri
Hesap Kodu alanındaki ilk alan, ana hesap gruplarını; ikinci alan ise eklenecek uç hesabı gösterir.
Hesap adının Tanım 1 alanına girilmesi gerekmektedir. Tanım 1 alanı zorunlu alandır.
Tanım 2 alanı ise kullanıcının isterse hesapla ilgili ek açıklama girebileceği alandır; girilmesi zorunlu değildir.
Hesap Kodu Detayı
Çalışma Şekli, hesap kodunun fiş girilişi sırasındaki durumunu belirten, seçilmesi zorunlu combobox (seçmeli) alanıdır; Serbest, Borç, Alacak değerlerini İçerir.
- Çalışma Şekli “Borç” olarak seçildiğinde; sistem, kullanıcıyı oluşturulacak fişlerde, kaleme miktar girilirken, miktarın borç alanına girilmesi yönünde kullanıcıyı zorlar. Eğer çalışma şekli “Alacak” olarak seçilirse, kullanıcıyı oluşturulacak fişlerde, kaleme miktar girilirken, miktarın alacak alanına girilmesi yönünde kullanıcıyı zorlar. Çalışma şeklinin “Serbest” olarak seçilmesi durumunda ise kullanıcının borç ve alacağa miktar girebilmesi sağlanır.
- Para Birimi, oluşturulan hesap kodu biriminin belirlendiği, seçilmesi zorunlu combobox alanıdır. Seçenek olarak kullanıcıya Euro, İngiliz Sterlini, Amerikan Doları, Türk Lirası sunulmaktadır.
- Mali Yıl Başlangıç tarihi, o hesabın geçerli olacağı mali yıl başlangıcını ifade eder. Yüklenen hesap planının sürekli kullanılabilmesini sağlamak amacıyla otomatik olarak “1111” rakamı girilmiş şekilde gelir.
- Mali Yıl Bitiş tarihi, o hesabın geçerli olacağı mali yıl bitişini ifade eder. Hesap planında esneklik ve daimini sağlaması için otomatik olarak “9999” rakamı girilmiş şekilde gelir. Eğer hesap kodu o anki mali dönem için kullanılmak istenmiyorsa, aktif mali yıldan önceki mali yıl bilgisi (Örneğin “2016”) girilerek hesap kodunda işlem yapılması engellenir. Ama bu geçmiş kayıtların tutulmasına engel değildir.
- Statüsü Alanı, tanımlanan uç hesabın durumunu gösterir. Aktif, hesap kodunun aktif olduğunu; pasif ise hesap kodunun pasif olduğunu belirtir.
- “Default Kasa Hesabı” kontrol kutucuğu “Tahsil” ve “Tediye” fişleri için default Kasa Hesabı tanımlamak için kullanılır. Eğer kutucuk işaretlenirse “Tahsil” ve “Tediye” fişlerinde otomatik olarak işaretlenmiş kasa hesap kodu fiş kaleminde seçilmiş olarak gelir.
- Not: “Tahsil” ve “Tediye” fişleri için birden fazla “Default Kasa Hesabı” oluşturulamaz
Alan Durum Grubu
Masraf Merkezi, uç hesabın tanımlanmış herhangi bir masraf merkezi ile ilişkilendirilmesini ve fiş işlemlerinde, eklenecek kalemlerde seçilmesini opsiyonel, gizli veya zorunlu kılan parametrik yapıdır
Masraf Merkezi seçime bağlıdır. Masraf merkezinin opsiyonel olması, fiş oluştururken girilen kalemlere masraf merkezi bilgisinin isteğe bağlı olarak eklenip eklenmemesini belirtir. Masraf merkezinin gizli olması, kalem bilgisinde görünmemesini; zorunlu olması ise kalem bilgisinde mutlaka seçilmesi gereken masraf merkezi alanı olması gerektiğini belirtir.
Diğer Bilgiler
Cari Kart, ilgili hesabın hangi cari karta gideceğini gösteren alandır. Cari Kartı bilgisi, Tanımlar / Cari Kart menü adımını takiben kart bilgilerinin otomatik tamamlanır şekilde seçilmesi ile girilebilir. Fiş kaleminde ilgili hesap kodu seçilmesi durumunda, seçilen cari kart bilgisi, ilgili satıra tanımlı (default) değer olarak gelir. Cari kart zorunlu alan değildir.Cari Kart Autocomplete
Masraf Merkezi Autocomplete
Masraf Merkezi Bilgisi, Tanımlar / Masraf Merkezi alanından girilen masraf merkezlerinin otomatik tamamlanır şekilde seçilmesi ile girilebilir. Fiş kaleminde, seçilen masraf merkezi bilgisi, ilgili satıra tanımlı (default) değer olarak gelir.
Hesap Görüntüleme
Hesap listesinden seçilen hesap kodunun detay bilgilerini gösteren ekran butonudur.
Hesap Listesi- Hesap Görüntüle
Hesap Kodu Görüntüle ekranı, hesap listesi ekranında satır seçildikten sonra hesap “Görüntüle” butonuna basılarak açılır.
Hesap Kodu Görüntüle
Ekranda; hesap kodu bilgileri, çalışma şekli, para birimi, mali yıl başlangıç, mali yıl bitiş bilgileri ve durumu (Statüsü) gösteren hesap kodu detayı, alan durum grubu (Masraf Merkezinin opsiyonel, zorunlu vb. olup olmadığı) ve diğer bilgiler (Cari Kartı, Masraf Merkezi) gösterilir. Gösterim amaçlı bir ekran olup, veriler üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz.
Hesap Güncelle
Hesap listesinden seçilen hesap kodu bilgilerini güncellemeye yarayan ekran butonudur.
Hesap Listesi - Hesap Güncelle
Hesap kodu güncelleme ekranı, hesap listesi ekranındaki satırın seçilip “Güncelle” butonunun tıklanmasıyla açılmaktadır.
Hesap Kodu Güncelle
- Hesap Kodu alanı değiştirilemez.
- Bakiyeli hesabın (fiş üzerinde ilgili hesapla yönelik işlem yapılmış) tanım bilgisi ve para birimi değiştirilemez.
- Diğer alanlar, Uç Hesap Ekle bölümünde belirtildiği şekilde güncellenebilir.
Hesap Kopyala
Uç hesap girişini kolaylaştırmak için kullanılan işlem adımıdır. Listeden seçilen hesap planının son kırılımından kopyalayarak (miras alarak), aynı özelliklerde başka bir hesap planı yaratmaya yarar. Kullanıcı veri girişini kolaylaştırır.Hesap Listesi - Hesap Kopyala
Hesap kodu kopyala ekranı, hesap listesi ekranındaki satırın seçilip “Hesap Kopyala” butonunun tıklanmasıyla açılmaktadır.
Hesap Kodu Kopyala
- Hesap Kodu Kopyala ekranı, seçilen uç hesap kodunun tüm bilgileri ile açılır.
- Uç hesabın bağlı olduğu Hesap Kodu alanı değiştirilemez yalnızca miras alınan hesap koduna yeni bir kırılım eklenir.
- Kullanıcı, diğer bütün alanları değiştirebilir yada veri giriş yapabilir.
Hesap Sil
Hesap Listesi - Hesap Sil
Listeden seçilen hesap planının silinmesini sağlar.
- Ana, grup ve kebir hesaplar silinemez.
- Bakiyeli hesap silinemez.
- Bütçe ile ilişkilendirilmiş hesap silinemez.
- Alt kırılımı olan hesap silinemez.
Hesap Planı Filtrele
Girilen hesap planının listelenmesini, belirli sorgulama kriterleri ile hesap kodu erişimi ve detayının görüntülenmesini sağlayan ekrandır.
Hesap Listesi-Hesap Planı Filtrele
“Hesap Planı Filtrele” butonuna basılarak Hesap Kodu Sorgula ekranına geçilir.
Hesap Kodu Sorgulama Kriterleri
Ekranın üst kısmında yer alan Hesap Kodu Sorgulama Kriterleri girilir.
- Listelemek istenilen hesap planlarının Hesap Başlangıcı girilir.
- Listelemek istenilen hesap planlarının Hesap Bitiş değeri girilir. Bu değer aramaya dahil değildir.
- Hesap Kırılımı alanından istenen hesap türü seçilebilir.(Ana Hesaplar, Grup Hesaplar, Kebir Hesaplar, Uç Hesaplar)İlgili alanda kriter seçilmezse tüm hesap kodları listelenir.
- Hesap Sınıfı alanından istenen hesap sınıfı seçilebilir. (Aktif , Pasif, Gelir, Gider, Serbest, Nazım)
- Hesap Kırılımı alanı, ana, grup, kebir ve uç hesaplardan oluşur. Sadece uç hesaplar hesap planı ekranından girilebilmektedir.
-
Ekranın üst kısmında yer alan Hesap Kodu Sorgulama Kriterleri girilir.
Hesap Ekstresi Al
Listeden seçilen bakiyeli hesap kodunun “Hesap Ekstresi Al” butonu tıklanarak ekstresinin alınabildiği ekrandır.Hesap Listesi – Hesap Ekstresi Al
“Hesap Ekstresi Al” butonu tıklandıktan sonra
Hesap Ekstresi Al
Hesap ekstresi ekranında Başlangıç Tarihi ve Bitiş Tarihi default olarak açık olan mali dönemin başlangıç ve bitiş tarihleri girilmiş olarak gelir.
“Rapor Al” butonu tıklanarak ilgili hesabın ekstresi alınır.
“Rapor Al” butonu tıklandıktan sonra aşağıdaki şekilde görüntülenir.Hesap Ekstresi
Dövizli Hesap Ekstresi Al
Listeden seçilen döviz hesap kodlarının seçiminden sonra, döviz hesabı ekstresinin alınabilmesini sağlayan ekran butonudur.
Hesap Planı – Dövizli Hesap Ekstresi Al
“Dövizli Hesap Ekstresi Al” butonu tıklandıktan sonra, sistem kullanıcıyı rapor alma ekranına yönlendiriyor.
“Dövizli Hesap Ekstresi Al” butonu tıklandıktan sonra
Dövizli Hesap Ekstresi Rapor Alma
Başlangıç ve Bitiş tarihleri otomatik olarak açık olan mali dönemin başlangıç ve bitiş tarihlerinden çekiliyor. “Rapor Al” butonu ile ekstre görüntüleme işlemi gerçekleşiyor.
“Rapor Al” butonu tıklandıktan sonraDövizli Hesap Ekstresi
Hesap Özeti
Listeden seçilen hesap kodunu aylık bakiyesinin görüntülendiği ekrandır
Listeden bakiyeli hesap seçtikten sonra “Hesap Özeti” butonu tıklanır.Hesap Listesi – Hesap Özeti
“Hesap Özeti” butonu tıklandıktan sonraHesap Özeti
Bu ekranda sadece aylık hesap özeti görüntülemesi yapılır.